mandag, marts 14, 2005

Quidquid latine dictum sit altum viditur

Har lige (igen) hørt en politiker stå og sige "Har man sag A må man også sige B"
Ja og hvorfor er det så at man må det? På trods af at der absolut ingen logik er i sætningen er der af uransaglige grunde aldrig nogen der spørger hvorfor man skal det. Det er bare ligesom en universel sandhed.
Det er en ting jeg har undret mig over længe, altså hvordan man tilsyneladende altid kan standse eller blot afspore en diskussion med et mere eller mindre relevant ordsprog. Det virker lidt som et våben hvortil der ikke findes et forsvar - det er et tilsyneladende et udsagn der ikke kan modargumenteres og smider man så et ”jo” så sætningen bliver til "Har man sag A må man jo også sige B" så er sætningen jo næsten guddommelig.
Ja nu er Danmark eller i hvert fald Danskere jo stort set defaktoateister, men lige præcis når det kommer til ordsprog er der hvad der kunne ligne en klar pendant til bibel- eller koran-citater.

>Der står i tredje ordsprogsbog at ”Der går ikke røg af en brand uden ild”< Og viola, har man gjort et hvert rygte til sandhed – så let og så elegant kan man slå enhvers logiske og kritiske fornuft fra – Hurra.

Jeg tror det eneste der kan toppe et ordsprog er hvis det er på latin. Ulempen ved Latin er så at der ikke er mange tilbage der faktisk forstår det.

Så i den gode sags tjeneste:
Praeterea censeo Microsoftum esse delendam - lad det være et mantra!

1 Comments:

At 8:28 PM, Blogger Thorbjorn said...

Ulempen ved Latin er så at der ikke er mange tilbage der faktisk forstår det.

Det er ikke en ulempe, snarere en fordel - og fuldstændig i tråd med måden man klassisk har benyttet latin på i DK (deraf udsagnet "Snak dansk, din sorte hund" - Jeppe På Bjerget kunne ikke forstå de sort-kappe-beklædte advokaters sniksnak).

For enhver ved jo, at den som blæser for halv vind med enlig svale i mund får age med stude i mangt en stund.

Og Foghs kommentar...: Oderint dum metuant.

 

Send en kommentar

<< Home

Blog Network: